Förhindra att ditt WhatsApp-nummer visas i Googles resultat

Har du märkt en nyligen ökad skräppost och kommersiella samtal på din mobil? I så fall kan det bero på ditt WhatsApp-nummer börjar visas i sökresultaten från Google. Men varför? Vad pågår?

Om du någonsin har använt funktionen "Klicka för att chatta" i WhatsApp - den här funktionen som låter oss skapa en URL-länk eller QR-kod för att starta en chatt med någon utan att deras nummer har sparats i kontaktlistan - troligtvis att ditt telefonnummer har indexerats av Google och andra sökmotorer.

Funktionen "Klicka för att chatta" är en mycket bekväm funktion, speciellt om vi har ett företag och vi vill att våra kunder ska kunna komma i kontakt med oss ​​lätt, men tyvärr har den också sin "mörka sida" och det är att den ger också vårt publikum synlighet på Google.

När du klickar på en av dessa "Klicka för att chatta" -länkar, som kännetecknas av att ha en "wa.me" URL, öppnas ett fönster för chatt direkt i webbläsaren eller i WhatsApp-appen.

WhatsApp-nummer i Googles sökmotor: ett fel eller något förutbestämt?

Det finns en viss debatt om detta är ett indexeringsfel från sökmotorn eller ett medvetet resultat. Faktum är att Googles algoritm samlar in telefonnumret från metadata för länken "Klicka för att chatta" för att senare lagras i Googles sökindex. Efter att ha upptäckt detta beteende har många säkerhetsspecialister varit snabba att klassificera det som en säkerhetsläcka, men både Google, Facebook och WhatsApp har säkerställt att detta är helt normalt.

I slutändan är det inte så viktigt om vi står inför ett fel eller allt är en del av den vanliga operationen som utgör kugghjulet på Internet. Nyckeln är att väldigt få WhatsApp-användare var medvetna om att de genom att använda funktionen "Klicka för att chatta" också indexerade sitt personliga telefonnummer i Googles sökmotor. Normalt publicerar folk inte sitt telefonnummer till de fyra vindarna, så tänk dig hur det måste vara att se din mobiltelefon på Google. Inte för att vi börjar få mycket skräppost och robocalls, utan för att det kan utgöra ett betydande brott i vår säkerhet.

Hur man förhindrar Google från att indexera ditt WhatsApp-telefonnummer

Även om datasäkerhetsexperter redan har bidragit med flera idéer som kan hjälpa till att hålla WhatsApp-nummer utom räckvidden för Googles sökmotor, verkar det som om ingen av dessa förslag har genomförts av de tre företagen som är inblandade i affären.

Åtminstone för tillfället är det enda vi kan göra bara använd inte "Klicka för att chatta" WhatsApp under några omständigheter. Så drastiskt men så enkelt. Om vi ​​har använt den här funktionen en stund rekommenderas att vi tar bort alla länkar "Klicka för att chatta" som vi har publicerat på våra sociala nätverk, webbsidor och andra offentligt tillgängliga webbplatser. På samma sätt kan vi också studera möjligheten att använda WhatsApp med ett Google Voice-telefonnummer (var försiktig, GV fungerar bara i USA och med G Suite-konton i vissa länder), och därmed undviker vi att använda vårt personliga nummer när vi delar länkar med "Klicka för att chatta" -funktionen.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found