När kan användning av hörlurar vara skadligt för örat?

Människor pratar mindre och mindre om hörselnedsättning relaterat till användningen av hörlurar. Men det betyder inte att de inte kan utgör ett allvarligt problem för vår hörsel. Hur mycket volym är "mycket volym"? Och viktigast av allt, hur kan vi skydda oss själva och samtidigt fortsätta att njuta av bra musik?

Tröskeln för hörselskador är 85 dB

De flesta experter är överens om att gränsen vi kan drabbas av allvarliga hörselskador det är cirka 85 decibel. Efter långvarig exponering för ljud på 85 dB kommer vi sannolikt att drabbas av hörselnedsättning eller tinnitus.

Och så mycket som 85 dB verkar för oss är sanningen att det är en volym som vi kontinuerligt utsätts för i vår dag till dag. Gräsklippare eller trånga restauranger släpper enkelt ut cirka 90 dB eller till och med mer.

Men oroa dig inte, att äta i en fullsatt restaurang kommer inte att lämna dig döv. ÖNH-specialister klargör att det mänskliga örat tål upp till 8 timmars exponering vid 85 dB volymer.

Vad händer då när vi överskrider 85 decibelgränsen?

När vi lyssnar på musik begränsas den maximala volymgränsen som vi kan lyssna på kombinationen av hörlurar och ljudkälla. Lyckligtvis eller tyvärr kan de flesta kombinationer av hörlurar, mobiltelefoner, förstärkare och spelare överstiga 85 dB-barriären.

Vissa hjälmar kan till och med gå upp till 110 eller 120 decibel. På denna effektnivå klarar våra öron bara en lång exponering på högst 60 sekunder, innan du fick allvarliga skador.

Som vi ser, toleransen mot volymen det är inte något vi kan mäta linjärt. Således, med ljud på 90 dB, är 4 timmars exponering mer än tillräckligt för att uppleva hörselnedsättning. Om vi ​​går upp till 95 dB tar vår hörsel inte mer än två timmar. Och om vi höjer ribban till 110 dB blir vår gräns 1 minut och 29 sekunder.

Hur kan vi mäta dB-nivån på hörlurarna?

Vid den här tiden undrar vi säkert hur vi kan känna till decibel som hörlurarna släpper ut. Det enda som är klart för oss är att vi inte vill att det ska överstiga 85 dB, men de dåliga nyheterna är det inte något som lätt kan mätas.

De flesta decibelmätare är konstruerade för att beräkna volymen på en miljö eller ett öppet utrymme, till exempel en restaurang, byggnad eller park. Men ljudet från hörlurarna projiceras direkt i vårt öra, inte in i ett rum. Därför kan vi sätta mätaren direkt mot hörlurarna, men ja, vi får bara ett ungefärligt resultat.

Dessutom, om vi inte redan har det hemma, vem skulle spendera 20 euro på en decibelmätare för att få ett "ungefärligt resultat"? I det här fallet kan vi installera en app som Sound Level Meter eller Sound Analyzer, men resultatet skulle fortfarande vara mindre exakt än för en analog mätare.

Om vi ​​tvivlar på om våra hörlurar eller in-ear-hörlurar överstiger 85 dB är de sannolikt för höga. Vi kanske inte kan veta exakt hur mycket kraft vi absorberar, men att vara lite mer uppmärksam och justera våra lyssningsvanor kan vara det bästa man kan göra när det gäller att hitta en volym som vi känner oss bekväma med.

Markera din egen gräns

Ett av de bästa sätten att kontrollera volymen är att ställa in en personlig tröskel. Hitta en volymnivå som du känner dig bekväm med att lyssna på musik. Denna tröskel kan vara hälften av ljudfältet på mobilen eller ett specifikt volymnummer om vi har en digital resultattavla.

Om vi ​​använder strömmande musikappar kan vi också gå till inställningarna och ställa in volymgränser. Det är något vi kan hitta i vilken musikapp som helst idag. I Spotify, till exempel, måste vi bara ange "Miljö”Och se till attNormalisera ljud"det är aktiverat.

En annan faktor som vi måste ta hänsyn till är hörselnötthet. Ju mer musik (eller ljud) vi lyssnar på, desto mer blir vår hörsel trött. Som en konsekvens verkar musiken låta lägre. Och vad gör vi när musiken är låg? Vi ökar naturligtvis volymen.

Att höja volymen när öronen är trötta är en dålig idé. Om vi ​​upptäcker att vi höjer volymen under en bra musikperiod är det bäst att vi tar ett par minuters vila.

Fokusera på kvalitet, inte kvantitet

De flesta som lyssnar på musik med mycket hög volym, det är för att de vill uppskatta alla detaljer, inte för att de vill att deras öron ska blöda. Därför, om vi har hörlurar eller hörlurar som låter hemskt när volymen är låg, kanske vi bör tänka på att förbättra vår utrustning.

I den meningen är det alltid bättre att välja en hörlurar med pannbandeftersom de tenderar att erbjuda bättre kvalitet än i öra eller "öronsnäckor". För närvarande kan vi hitta hörlurar av äkta kvalitet från 100 euro. Det är inte ett billigt tillbehör, men om vi tar hand om dem kan de hålla oss i flera decennier.

Om vi ​​använder hörlurarna på platser med många människor eller omgivande ljud är det troligt att vi också vill ha hörlurar med ljudavbrott. Denna typ av funktionalitet gör underverk i kontorsmiljöer och liknande.

Slutligen, om vi inte vill spendera en förmögenhet på pro-hörlurar, kom ihåg att vi alltid kan utjämna ljudet från vår musikspelare för att få ett mer detaljerat ljud.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found